Lage Lochemseweg 20, Warnsveld

Thoma & Bennink Landerijenbureau

Hoofdstraat 47
7213 CR Gorssel

T   0575 - 491 455
E   info@thomabennink.nl

DELEN
Verkocht

Omschrijving

Wie houdt van het buitenleven, ‘s ochtends wakker wil worden van de opkomende zon die de slaapkamer binnen schijnt en op zoek is naar een behaaglijk huis dat het ritme van de seizoenen volgt, zal zich zeker thuis voelen op het harmonieuze NSW landgoed ‘De Vrijhof’ van bijna zeven hectare tussen Zutphen en Lochem.

Bijzonder aan dit rijksmonument is de enorme ruimte buiten met bospaden en heidevelden, gecombineerd met het warme multifunctionele interieur binnen. Comfortabele huiselijke ruimtes worden gecombineerd met een monumentale woonkamer.
Dat dit huis veel onverwachte praktische voordelen biedt die op het eerste gezicht niet opvallen, is te danken aan de ideeën van de Holtense architect Loggers. Hij heeft zich bij het ontwerp in 1933 laten inspireren door de Engelse Arts and Crafts-beweging waarin eenvoud, oog voor detail en gebruik van natuurlijk materiaal centraal staan.

Leefhuis voor country-living
De plattegrond van het huis is L-vormig. In de lange vleugel bevinden zich leefruimtes als de zitkamer, eetkamer, keuken, overdekte wasplaats, kelders en boven twee kinderkamers met wastafels en douche. In de korte vleugel leidt een gang met granito vloer langs drie kamers met badkamer, paardenstal en garage. Boven de gehele korte vleugel is een ruime zolder.
Aan alles is te merken dat het hier om een echt leefhuis gaat voor liefhebbers van country-living. De degelijke bouw met veel hout en steen binnen, geeft een natuurlijke overgang naar buiten. Daar is het mogelijk een flinke wandeling van een kilometer te maken over de bospaden op eigen terrein. Voor honden en paarden is er alle ruimte om te rennen en kinderen raken hier niet uitgespeeld. Voor hen is het bos een spannende speelplek waar ze niet kunnen verdwalen, omdat om het hele terrein een groot hek staat. De kuil met wilde planten in de tuin is vroeger gebruikt als zandbak. Vanuit alle leefvertrekken heeft u hier zicht op.
Verderop in het bos kunnen kinderen hutten bouwen en biedt ‘de bomkrater’ volop uitdaging. Dit gat in de grond herinnert nog altijd aan de Tweede Wereldoorlog.

Ritme van de seizoenen
De architect heeft de natuur dus een grote rol laten spelen bij het ontwerp van dit landhuis waarin je de beschutting tegen de elementen ervaart. De ligging van de vertrekken is aangepast op het ritme van de dag. Zo ligt de slaapkamer op het oosten waar ‘s ochtends de zon opkomt door de hoge bomen. De keuken, waar aan het eind van de dag wordt gekookt, ligt op het westen waar de zon onder gaat.
Overal in het huis zijn de ramen bewust laag aangelegd: ze temperen het zonlicht in de zomer, terwijl ze in de winter juist voldoende licht door laten.

Rondleiding
Wie de oprijlaan oprijdt kan meteen gebruik maken van de praktische mogelijkheid om rond een vijver te rijden. Eenmaal door het hekje valt meteen de diep-gevoegde in Noors verband gemetselde goudgele baksteen op en de toograampjes die het huis een beetje een ‘kloosterachtige’ uitstraling geven. Boven de dubbele houten boogvormige deur staat in houten letters ‘De Vrijhof’.
Binnen kunt u drie kanten op. Rechts de garderobe en de keuken, links de lange granito gang naar de slaapkamer, rechtdoor naar de woonkamer. In de naastgelegen eetkamer is ruimte voor een grote lange tafel en heeft u over de hele lengte uitzicht op de tuin.

Eet- en woonkamer
Vanuit de eetkamer bereikt u de grote monumentale woonkamer waar het opvallende gebogen plafond van meer dan vijf meter hoog, meteen in het oog springt. In beide ruimtes liggen parketvloeren. De invloed van de Arts and Craftsbeweging is hier ook goed te zien aan de ‘inglenook’ vuurzit: een verdiepte schouw, symmetrisch aangelegd. Daarboven loopt een overloop met balustrade die te gebruiken is als zithoek, studeerruimte of speelruimte. Ook bereikt u hier de logeerkamer met vaste kasten. Daaronder, achterin de woonkamer liggen nog twee ruimtes: de serre die nu wordt gebruikt als plantenkas en de vroegere weefhoek waar nu een lees- en televisiehoek is. Al deze ruimtes vormen samen één geheel en dat maakt deze monumentale woonkamer geschikt voor uiteenlopend gebruik. Ieder kan zijn eigen bezigheden hebben, terwijl u toch gezellig bij elkaar in dezelfde ruimte bent.

Keuken en wasplaats
Als u terugloopt via de eetkamer ziet u een doorgeefluik dat deze ruimte met de keuken verbindt. Hierin zette het personeel vroeger het diner klaar. Eenmaal in de keuken valt meteen de huiselijke sfeer van de jaren dertig op: tegels, granito vloer en grote ramen. De eerste bewoners kwamen hier zelden, voor hen was het echt de personeelsruimte. In die tijd zat het raam met zicht op de tuin er ook nog niet, omdat de bewoners niet wilden dat het personeel hen in de tuin kon zien. Ook het huisbellen-systeem dat nog steeds bij de deur hangt, dateert uit die periode.
De hoge glazen voorraadkast in de pantry heeft een onverwacht handige oplossing om de uitgepakte voorraden even neer te zetten terwijl u verder zoekt: uitschuifplankjes. Daar bevindt zich ook de deur naar de twee kelders.
En waar de term ‘leefhuis’ het meest praktisch tot uiting komt is bij de wasplaats: een overdekte ruimte die doet denken aan een veranda, maar door de ligging vooral dient als een beschutte overgang van binnen naar buiten. Nu staat hier een droger, kunnen de laarzen worden aangetrokken en de handen gewassen.

Slaap- en badkamers
Als u terugloopt via de garderobe, langs de voordeur de lange granito gang in, komt u bij een grote slaapkamer met parketvloer die vroeger uit een ouder- en twee kinderslaapkamers bestond. Hier ligt ook de knus betegelde badkamer die niet extreem groot is, maar wel alle comfort van douche, vloerverwarming en bubbelbad biedt.
De andere twee slaapkamers, douche en toilet douche liggen boven de eetkamer.

Paardenstal- tuiggang en garage
Als u verder de gang in loopt komt u bij de paardenstal die nu dienst doet als werkplaats, maar waar eenvoudig weer een stal van is te maken. Verderop ligt de garage waar u de auto binnen kunt zetten. Als het moet, passen er zelfs twee auto’s in. Hier vindt u ook de trap naar de drie zolderruimtes.

Tuin, bos en heide
Rondom het huis ligt het gazon met daaronder een sproei-systeem voor de hele tuin. De pomp is aangesloten op een wel. Ook zijn overal stopcontacten aangelegd. Toch zouden we dit huis geen recht doen door de ruimte buiten alleen te beschrijven als tuin. Wie het gazon verlaat komt eerst bij het originele achthoekige tuinhuis met tentdak. Het valt meteen op dat dit tuinhuis ook is ontworpen door architect Loggers. Daarachter liggen nog twee schuurtjes en een weide van een hectare groot waar nu in de zomer wilde bloemen groeien, maar ook dieren kunnen grazen. Daarachter loopt u zo uw eigen bos in. Vanaf hier heeft u het mooiste uitzicht op het landhuis: over het heideveld heen ziet u ‘De Vrijhof’ prachtig liggen.
Een groot deel van het terrein wordt omgeven door landgoed ‘t Waliën, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Dit betekent dat er nooit gebouwd mag worden.

De omgeving
‘De Vrijhof’ ligt heel centraal tussen de historische steden Zutphen en Lochem. In de buurt helpen mensen elkaar als dat nodig is, maar wordt iedereen vrij gelaten in de gemaakte keuzes. De Achterhoekse ‘naoberhulp’ bestaat nog.
Het dorp Almen ligt op anderhalve kilometer. Hier is het mogelijk actief mee te doen in het verenigingsleven. In de kerk worden regelmatig concerten gehouden en er is een fotograaf met een eigen galerie. Ook in Lochem en Zutphen zitten veel galeries. De regio biedt sowieso veel cultuur met de schouwburg in Lochem, de Hanzehof in Zutphen waar u ook een bioscoop en filmhuis vindt.
Dichtbij ligt een goede basisschool in Almen en het aanbod van middelbare scholen is groot en zeer divers: van Dalton tot Engelstalig onderwijs.
Er zijn vele sportclubs waaronder hockeyclubs in Zutphen en Lochem. Ook golfbaan ‘De Graafschap’ ligt slechts op drie kilometer afstand van ‘De Vrijhof’.
En wie toch verder weg wil, rijdt binnen een paar minuten naar de verbindingsweg met de A1 zodat u binnen een kwartier op de snelweg zit.

Kenmerken

Overdracht

Prijs
€ 1.295.000 v.o.n.
Status
Verkocht
Oplevering
in overleg

Bouw

Soort woonhuis
Landhuis, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1933
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monument

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
310m²
Perceeloppervlakte
6,8ha
Overig oppervlakte
69m²
Inhoud
1300m³

Indeling

Aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
6
Verdiepingen
2

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, Aan rustige weg, Beschutte ligging, Buiten bebouwde kom, In bosrijke omgeving
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout

Garage

Soort garage
Inpandig

Plattegronden

Locatie

[ { "address": "Lage Lochemseweg 20", "zipCode": "7231 PM", "city": "Warnsveld", "lat": 52.1494752, "lng": 6.3146801, "heading": 0, "pitch": 0 } ]
[{"featureType":"water","stylers":[{"visibility":"on"},{"lightness":20},{"saturation":-42},{"hue":"#00ccff"}]},{"featureType":"landscape.man_made","elementType":"geometry","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-99},{"lightness":51}]},{"featureType":"road.arterial","elementType":"geometry","stylers":[{"saturation":-98},{"lightness":35}]},{"featureType":"road.highway","elementType":"geometry","stylers":[{"saturation":-95},{"lightness":-10},{"gamma":2.17}]},{"featureType":"poi.park","stylers":[{"visibility":"on"},{"lightness":30},{"saturation":-50},{"hue":"#a1ff00"}]},{"featureType":"poi.school","elementType":"geometry","stylers":[{"saturation":-25},{"lightness":12},{"hue":"#ffdd00"}]},{"featureType":"road.local","stylers":[{"saturation":-100},{"lightness":15}]},{"featureType":"administrative.neighborhood","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-100},{"lightness":35}]},{"featureType":"poi.attraction","elementType":"labels","stylers":[{"lightness":15},{"hue":"#ff005d"},{"visibility":"simplified"},{"saturation":-100}]},{"featureType":"road.arterial","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-98},{"lightness":41},{"gamma":0.75}]},{"featureType":"road.highway","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"simplified"},{"lightness":20},{"saturation":-60}]},{"featureType":"transit.line","stylers":[{"visibility":"simplified"},{"saturation":-25},{"lightness":35}]},{"featureType":"transit.station","elementType":"labels","stylers":[{"lightness":10},{"saturation":-72}]},{"featureType":"poi","elementType":"geometry","stylers":[{"lightness":15},{"saturation":7}]},{"featureType":"poi.place_of_worship","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"poi.sports_complex","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"road","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"road.local","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-100},{"lightness":21}]},{"featureType":"road.arterial","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"on"},{"lightness":25}]},{"featureType":"transit.line","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"poi","elementType":"labels","stylers":[{"saturation":-100},{"lightness":35}]},{}]

Reageer

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Wilt u een bezichtiging plannen?

Beste datum

Alternatieve datum

Hoeveel is ?